Αν έφηβος ή άνδρας προσβληθεί από παρωτίτιδα διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει ορχίτιδα.

Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) είναι οξεία λοιμώδης ιογενής ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πυρετού και τη διόγκωση των σιελογόνων αδένων, κυρίως των παρωτίδων. Ο πόνος χειροτερεύει όταν ο ασθενής (συνήθως παιδί) μιλάει, καταπίνει ή μασάει.

Αρχικά διογκώνεται η μία παρωτίδα και μετά η άλλη, δεν αποκλείεται όμως να έχουμε διόγκωση μόνο της μιας παρωτίδας. Τα φαινόμενα υποχωρούν  σταδιακά μετά από 4-7 ημέρες. Δεν είναι ασυνήθιστο η παρωτίτιδα να συνοδεύεται από πυρετό και πόνο στο αυτί. Προσοχή χρειάζεται στους άνδρες γιατί αν προσβληθούν από παρωτίτιδα διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν ορχίτιδα. Η ομοιοπαθητική αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παρωτίτιδας με τα ακόλουθα φάρμακα:

Pulsatilla: Χορηγείται σε περιπτώσεις που παρατηρείται πολλή βλέννα, πόνος κατά την κατάποση και ο ασθενής νιώθει να κρυώνει. Η ζέστη επιδεινώνει την κατάσταση, ο ανοιχτός χώρος και ο καθαρός αέρας την βελτιώνουν. Χαμηλός πυρετός και έμεση των περιεχομένων του στομάχου είναι συχνά φαινόμενα.

Jaborandi: Συνιστάται σε περιπτώσεις παρωτίτιδας που συνοδεύονται από σίελο που θυμίζει ασπράδι αυγού και έντονη εφίδρωση. 

Mercurius solubis: Χορηγείται όταν οι εκκρίσεις είναι δύσοσμες. Ο ασθενής παρουσιάζει ευαισθησία σε ακραίες θερμοκρασίες και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας. Οι αδένες του είναι σκληροί, πρησμένοι και πονούν. 

Phytolacca: Ιδανικό όταν ο λαιμός είναι ευαίσθητος και πονά στην παραμικρή επαφή. Οι αδένες είναι σκληροί και πρησμένοι, υπάρχει έντονη σιελόρροια και η αναπνοή είναι δύσοσμη. 

Σε περιπτώσεις που έφηβος ή άνδρας προσβληθεί από παρωτίτιδα συνιστάται η άμεση προσφυγή στον γιατρό του, ώστε να προλάβει τυχόν σοβαρότερες επιπλοκές, όπως ορχίτιδα ή παγκρεατίτιδα.

 

Πηγή: http://www.homeopathycenter.org

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.